Élni és dolgozni Szabadkán a legjobb | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

Élni és dolgozni Szabadkán a legjobb

Az “IT Subotica 2030” szervezet aktívan, céljai mentén elkötelezve dolgozik minden szabadkai polgár életminőségének javításán. Országos és regionális szinten is népszerűsítjük a szabadkai továbbtanulást, életet és munkát.

Bár Szabadkán már vannak létező társadalmi tartalmak - művészet, kultúra, sport stb. - ezek minőségi és mennyiségi fejlesztésén továbbra is dolgozni fogunk.

Tevékenységünk egyik legfontosabb célja a környezet - víz, levegő, talaj - minőségének megóvása, mely közvetlen hatással van az életminőségre illetve az általános megelégedettségre. Feltett szándékunk a környezetszennyezés valós állapotának pontos felmérése és a környezet javítását segítő kezdeményezések támogatása és elősegítése.

Ilyen az élet Szabadkán

A szabadidő Szabadkán remekül kihasználható. Akár a kultúra akár a hangulatos városi kávézók szerelmese itt mindig lesz választási lehetőség. Mindegy, hogy sportolni szeret vagy a családi sétákat, kirándulásokat részesíti előnyben Szabadka ideális hely.   

Ha munka után szeretne inni egy italt barátaival vagy kollégáival válogathat a kávézók és a többféle ételt kínáló éttermek között. Örömét leli majd a kávézók és éttermek kipróbálásában egészen addig amíg egyik az “Ön kávézója lesz”. Sok szabadkai szerint a második otthona. 
 

Szabadkai sportélet

Ha sportolni szeretne ideális hely az edzésekhez az Sétaerdei futópálya és a szabadtéri sportfelszerelések. Szabadtéri és fedett uszoda, futball- és tenisz pálya várja az érdeklődőket. Számos helyi edzőterem is van a városban. A palicsi kerékpározás önmagában is jó edzés, de még hatékonyabb, ha egy homokos röplabda pályához, felújított kosárlabda pályához vagy a tóparti edzőgépekhez vezet. 

Palicsi Park

Palics közelsége nagy előnyt jelent a szabadkaiak számára. Autóval mindössze 15 perc alatt elérhető a gyönyörű tóparti sétány. Munkaidő után vagy hétvégi délutánokon az ösvény tele van társaságra, friss levegőre vagy csupán a vízpart közelségére vágyó helyiekkel. Emellett nem szabad megfeledkeznünk a városi séta lehetőségekről a Korzón, a Sugárúton vagy a Prozivkán. Egy rövid séta és máris érezheti a város egyedi hangulatát.

Inspiráló séta Szabadkán

Ha lehetőséged adódik végigsétálni a városban, nézz fel és máris egy szecessziós körsétán találod magad. A Városháza, a Nemzeti Színház épülete és más szecessziós épületeket figyelve megérted majd miért olyan különleges ez a hely. Látva a város tisztaságát és biztonságát érezni fogod, hogy Szabadka ideális hely a családi élethez.

Munka és élet

Itt minden közel van. Nem kell túl korán kelnie és túl sokáig utaznia a munkába. Mindössze egy 15 perces séta, kerékpározás vagy autózás szükséges. A bérek és a megélhetési költségek aránya ugyanakkor összehasonlíthatatlanul jobb a nagyobb, forgalmasabb városokhoz képest. A felesleges pénzt és időt tudásának tökéletesítésére, konferenciákon, tanfolyamokon, előadásokon történő részvételre vagy akár családi-, baráti kikapcsolódásra fordíthatja. 

Multikulturális környezet

Szabadkán könnyű barátokat szerezni. A multikulturális környezet arra késztette lakóit, hogy toleránsak legyenek a különbözőségekre és nyitottak a barátkozásra. Ez a fesztelen légkör megfigyelhető a munkahelyeken, a kávézókban, a társasházakban vagy akár a kollégiumokban is, ahol több nemzetiségű egyének élnek és dolgoznak együtt.

Események, rendezvények

A közös együttélés és barátkozás többféle formában valósul meg. Ezek egyike a nyílt rendezvények. A kulturális vagy szórakoztató események kedvelői számára a palicsi Nyári Színpad gyakran szervez koncerteket és stand-up előadásokat. Emellett folyamatosak a különböző előadások, művészeti kiállítások, filmvetítések és színdarabok…

Továbbtanulás Szabadkán

Nincs kétségünk afelől, hogy a diákok is megtalálják a számukra megfelelő szórakozási formát, legyen szó a fentiek valamelyikéről, vagy bulikról, otthoni társasági életről vagy sporttevékenységről. Leendő egyetemisták számára fontos lehet a szabadkai Közgazdaságtudományi Kar és a Műszaki Főiskola kiváló informatikai képzései. Az iskolák kivételes együttműködést alakítottak ki olyan informatikai cégekkel, amelyek komoly gyakorlati programot, ösztöndíjat és végül könnyű elhelyezkedési lehetőséget kínálnak a hallgatóknak.

Szabadka földrajzi elhelyezkedése - közelebb, mint gondolnánk

Ha úgy dönt, hogy kicsit kimozdulna, könnyedén megteheti. Szabadka közel van az autópályához és a magyar határhoz, így gyorsan eljuthat Szegedre, Újvidékre, Belgrádba, Budapestre vagy Bécsbe. Ha távolabbi úti célt keres 2-3 órás autóúttal 4 repülőtér is elérhető: Belgrád, Budapest, Temesvár és Eszék.

Ha úgy dönt, hogy Szabadkán telepedik le, nem lesz szüksége más városba költözni. Hamarosan rájön, hogy ez egy olyan hely, ahol harmonikusan összeegyeztethető a szakmai ambíció a családi mindennapokkal. Mindez egy békés, nyugodt környezetben távol a nagyvárosok rohanó világától.