Magunkról | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

Magunkról

Az "IT Subotica 2030" küldetése

Az „IT Subotica 2030” a szabadkai informatikai cégek és oktatási intézmények kezdeményezésére létrejött szervezet. Feltett szándéka, hogy városunk regionális IT központtá váljon megbízható informatikai cégekkel, rendezvényekkel és konferenciákkal. További célja, hogy olyan társadalmi és környezetvédelmi tevékenységeket ösztönözzön a városban, amelyek ideális hellyé teszik Szabadkát az élethez, a tanuláshoz és a munkához.

Célok

1. Szabadka legyen az IT szakértelem központja

A város gazdasági potenciáljának és digitális átalakulásának elősegítése valamint a minőségi IT szakemberek megtartása.

2. Szabadka mint informatikai rendezvényközpont

Olyan feltételek megteremtése, mely által Szabadka fejlett informatikai rendezvények központjává válik mind az oktatás mind pedig az tudásfejlesztés területén. Vonzó légkört teremteni a potenciális befektetők és IT szakemberek számára. 

3. A város vonzerejének növelése - tanulás, munkavállalás és életkezdet szempontjából 

Olyan nem IT tevékenységek támogatása és fejlesztése, melyek közvetlen hatással vannak az életminőségre és a város vonzerejének növelésére. 

4. Egészséges környezet biztosítása

A környezet (víz, levegő, föld) minőségének javítása, mint a szabadkai élettel való elégedettség valamint további magasan kvalifikált munkaerő megnyerése. 

Tudta -e, hogy Szabadka az IT városa?

Szabadka említésekor először Szerbia legészakibb városa, a szecesszió városa, Danilo Kiš, borpincék, a Palicsi-tó, az impozáns Városháza vagy Európa második legnagyobb zsinagógája jutnak eszünkbe. Azt azonban sokan nem tudják, még a lakói sem, hogy az utóbbi időben Szabadka igazi informatikai várossá vált.

  • A szabadkai IT-klaszterben mintegy húsz IT cég gyűlik össze, amelyek több mint 1200 embert foglalkoztatnak - ebből több mint 500 magasan kvalifikált munkatárs. Emellett több "hagyományos" cég foglalkozzik IT szolgáltatással így ez a szám még magasabb.
     
  • Városunkban különböző informatikai területek képviseltetik magukat egészen a programozástól (webfejlesztés, IOS, IOT, Android, Cloud, AI, Database, Embedded, System megoldások), a digitális marketingen, telekommunikáción, mérnöki munkán át az oktatáson, logisztikán keresztül egészen a grafikai tervezésig. A márkaépítés, intelligens épületi rendszerek, erőforrás menedzsment, videojátékok vagy az internetes üzletek létrehozása további szakágazatokat képvisel. 
     
  • A megfelelő információs technológiai ismereteket felsőfokú szinten a Közgazdaságtudományi Karon (Üzleti Informatika és Vállalkozási Információs Rendszerek), a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolában, középiskolai szinten pedig a Politechnikai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Iskolában lehet elsajátítani. Egyre több magániskola is foglalkozik informatikai képzéssel, tanfolyamokkal.

Az alapító cégek képviselői

Branimir Gajić

Branimir Gajić

Igazgató
Inspira grupa
Az Inspira csoport célkitűzései közé tartozik, hogy munkájával olyan környezeti körülményeket teremtsen, amelyek csökkentik gyermekeink kivándorlásának esélyét és növelik itthonmaradásuk lehetőségét. Legtöbb kollégánk Szabadkán él és dolgozik, így célkitűzéseink megvalósításával szeretnénk a várost egy gyönyörű élőhelyévé és a digitális munkavégzés helyszínévé alakítani.
Aleksandar Boros Gyevi

Aleksandar Boros Gyevi

Igazgató
Studio Present
A Studio Present cég fontos céljai közé tartozik, hogy aktív résztvevője legyen Szabadka életének különböző aspektusainak a javításában. Arra törekszünk, hogy olyan környezetet teremtsünk a fiatalok számára, amelyben inspirálódhatnak és kihívásokkal találkozhatnak, azzal a céllal, hogy itthon maradjanak és dolgozzanak. Számunkra örömet okoz, hogy olyan személyekkel dolgozhatunk együtt, akik tudásukkal és önzetlen erőfeszítéseikkel élhetőbb hellyé alakítják városunkat.
Nenad Mirkov

Nenad Mirkov

Igazgató
Auxality
Az Auxality egy szerb-svéd vállalat, így a fenntarthatóság fontos eleme stratégiánknak. Ennek megfelelően érdeklődési körünk fókuszában az emberek ökológiai tudatosságának a növelése és a természeti erőforrások védelme áll. Számunkra fontos a meglévő környezeti és egyéb problémák megoldásában való aktív részvétel, melynek egyik célja, hogy Szabadka városát még vonzóbb és egészségesebb lakóhellyé tegyük.
Vuk Vuković

Vuk Vuković

Docens
Ekonomski fakultet
Az ITSubotica 2030 kezdeményezésben látom annak a lehetőségét, amelyben Szabadka egy olyan várossá alakulhat, amelyben a családi élet és a munkalehetőség egyaránt helyet kap. Ennek köszönhetően sokan a városban maradnak, valamint boldogságot nyújt mindazoknak, akik azt keresik. Mint egy felsőoktatási intézmény képviselője úgy gondolom, hogy Szabadka városának rendelkeznie kell minőségi felsőoktatási intézményekkel és tanulmányi programokkal, hiszen ezek által kerülnek olyan fiatalok a városba, akik a fejlett (IT) gazdaságnak köszönhetően Szabadkán maradnak.
Zlatko Čović

Zlatko Čović

Közönségkapcsolati ügyekkel megbízott igazgatóhelyettes
VTŠ
A Szabadkai Műszaki Főiskola Szerbia egyik legelismertebb állami felsőoktatási intézménye, amelyben mérnökképzés folyik. Azért csatlakoztunk az ITSu2030 kezdeményezéshez, mert hiszünk abban, hogy ezáltal Szabadkát egy olyan ideális helyként népszerűsíthetjük, amelyben helyet kap a tanulás, az élet és a munka egyaránt.
Mladen Prijić

Mladen Prijić

Igazgató
Concord Soft
Annak érdekében, hogy cégünk fejlődési vízióját tágabb közösségekre is kiterjeszthessük, az ITSubotica2030-on keresztül olyan partnerségeket kötöttünk, melyek azonos értékeken alapulnak. A tudás, az ambíció és a pozitív energia felhalmozása az első feltétele a tervezett célunk eléréséhez, amely egy jobb és rendezettebb közösség megteremtése felé irányul. A jövő generációjának így több esélyt biztosíthatunk a sikerességhez vezető úton.
Nebojša Gvozenovič

Nebojša Gvozenovič

Igazgató
Infora
Az alapítók

A kezdeményezés kezdeményezői az IT Szabadka 2030 projektet kezdeményező, annak szervezetét és munkáját kialakító informatikai cégek, köz- és oktatási intézmények.

Partnerek