Subotica - bolji grad za život, studiranje i rad | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Subotica - bolji grad za život, studiranje i rad

Projekat IT Subotica 2030 se zalaže i aktivno radi na unapređenju kvaliteta života svih Subotičana. Bavimo se promocijom studiranja, života i rada u Subotici na nacionalnom i regionalnom nivou.

Iako Subotica već ima različite sadržaje radićemo na unapređenju društvenih sadržaja (umetnost, kultura, sport, preduzetništvo…).

Jedan od bitnijih ciljeva našeg delovanja je i podizanje kvaliteta životne sredine (voda, vazduh, zemljište) kao ključnog preduslova za zadovoljstvom životom u Subotici. Namera nam je da pomognemo da se utvrdi realno stanje zagađenosti prirode, te da podržimo i promovišemo inicijative koje će pomoći unapređenju ekološke situacije.

Kako izgleda život u Subotici

Slobodno vreme u Subotici može odlično da se iskoristi. Bilo da trenirate, posećujete kulturne događaje, volite da provedete vreme sa društvom u kafiću ili sa porodicom u šetnji ili ste pak noćna ptica i volite izlaske - pronaći ćete nešto za sebe.

Ukoliko nakon posla poželite da sa društvom odete na piće, od brojnih kafića nećete znati koji da odaberete dok jedan od njih ne postane „vaš kafić”. Sa restoranima ćete takođe moći da eksperimentišete i da, zbog odlične hrane na više mesta, svaki put probate nešto novo.

Sportski život u Subotici

Ako ipak imate višak energije, možete je potrošiti trenirajući na uređenim stazama i spravama u hladu Dudove šume, otvorenom ili zatvorenom bazenu, terenima za fudbal ili (stoni) tenis ili u brojnim teretanama. Vožnja biciklom do Palića je takođe sama po sebi dobar trening, ali je još bolje što će vas dovesti do peščanih terena za odbojku, renoviranih košarkaških terena i sprava za vežbanje pored jezera.

Park prirode Palić

Blizina Palića je velika prednost za građane Subotice. Za samo 15-ak minuta kolima stići ćete do prelepog šetališta pored jezera. Posle radnog vremena, a pogotovo vikendom posle ručka ova staza vrvi od ljudi željnih druženja, svežeg vazduha, žubora vode i zvukova galebova. Ljubitelji šetnje moći će da prošetaju i pločnicima korzoa, Radijalca ili Prozivke i tako bolje osete duh Subotice.

Inspirativna šetnja Suboticom

Kada budete u prilici da koračate gradom, podignite glavu i uočite Gradsku kuću, zgradu Narodnog pozorište i druge objekte rađene po arhitekturi secesije i shvatiće zašto je ovo mesto tako specifično na prvi pogled. Međutim, ono što je najbitnije se ne primećuje na prvi utisak. Svako ko se imalo zadržao u Subotici uvideo je da je ovo čist i bezbedan grad, podogan za skladan poslovan i porodičan život.

Posao i život

Tu je sve blizu. Nećete morati da ustajete prerano i putujete predugo na posao. Sve što vam je potrebno biće vam na 15-ak minuta hoda, vožnje biciklom ili kolima. Pritom, odnos plate i troškova života je neuporedivo bolji u odnosu na veće, užurbanije gradove. Višak novca i vremena moći ćete da iskoristite usavršavajući svoje znanje na konferencijama, kursevima i predavanjima ili na porodicu i prijatelje.

Multikulturalna sredina

U Subotici se prijatelji lako stiču. Multikulturalna sredina uticala je na to da njeni žitelji budu tolerantni prema različitostima i otvoreni za druženje. To se posebno vidi po opuštenoj atmosferi u firmama, na tim bildinzima i u studentskim domovima.

Brojni, različiti sadržaji

Druženje se realizuje u raznim formama. Za one koji vole kulturne ili zabavne događaje, Letnja pozornica na Paliću često organizuje koncerte i stand-up nastupe. Takođe, onaj ko traži uvek će pronaći predavanja na razne teme, umetničke izložbe, projekcije filmova, predstave...

Studiranje u Subotici

Ne sumnjamo da će i studenti naći vid zabave koji im odgovara, bilo da je to neki od gorepomenutih ili da su u pitanju žurke, druženje po domovima ili sportske aktivnosti. Ono što je takođe bitno za buduće akademce su i odlični IT smerovi na Ekonomskom fakultetu i Visokoj tehničkoj školi, kao i izuzetna saradnja sa IT firmama koje studentima nude prakse, stipendije i mogućnost lakog zaposlenja.

Geografska lokacija Subotice (bliže nego što se čini)

Ako i odlučite da malo promenite okruženje, Subotica je blizu autoputa i granice pa ćete brzo skoknuti do Novog Sada, Beograda, Budimpešte ili Beča. Kada su u pitanju dalje destinacije, na samo 2-2.5 sata vožnje se nalaze čak 4 aerodroma: Beograd, Budimpešta, Temišvar i Osijek.

Kada se ustalite u Subotici, verovatno nećete imati mnogo potrebe da „bežite” u druge gradove. Vrlo brzo ćete uvideti da je to mesto u kom ćete moći da uskladite ostvarenje vaših poslovnih ambicija i potrebe za mirnim životom posvećenom porodici, prijateljima i sebi.