Učenik godine Nikola Koltin: “Plivanje me je naučilo da istrajem” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenik godine Nikola Koltin: “Plivanje me je naučilo da istrajem”

Nikola Koltin

Nikola Koltin je đak generacije Ekonomske škole “Bosa Milićević” koji je završio smer Ekonomski tehničar, a takođe je i član Plivačkog kluba “Spartak”. Postići balans između učenja i treniranja, tako da ne ispašta ni škola ni plivanje, tajna je njegovog uspeha koji postiže po drugi put u školovanju.

 

“Ekonomsku školu sam upisao zato što se bavim sportom i hteo sam da mogu da balansiram i školu i sport u isto vreme. U osnovnoj školi sam takođe bio Vukovac i đak generacije i iskreno nisam očekivao da ću biti i u srednjoj, ali sam krenuo od prvog dana da učim i da se trudim, nastavio sam sa radnim navikama i uspeo sam u tome”, kaže Nikola.

Nikola je počeo da trenira plivanje pre deset godina iz zdravstvenih razloga, a danas kaže da je ono sastavni deo njegovog života i da ne može sebe da zamisli da ne pliva. Iako ume da bude naporno, pogotovo kada se priprema za takmičenja pa nedeljno ima i po deset treninga u bazenu i četiri u teretani, sve muke nestaju onog trenutka kada uskoči u bazen i ostane sam sa štopericom.

“Plivanje me je naučilo da istrajem kroz neke teške periode, jer u ovom sportu ima perioda kada po godinu ili dve ne popravljam vremena, pa i dalje treba da nastavim da treniram, a nije lako ustajati u šest ili sedam ujutro i ići na trening. Onda se zapitam što uopšte radim ovo i da li ima smisla, ali nekako nađem snage da to izdržim i na kraju se svaki rad nagradi dobrim rezultatom”, objašnjava Nikola.

Nikola Kotlin


A dobrih rezultata ima toliko da ih je nemoguće pobrojati. Sa 14 godina je bio proglašen za najboljeg plivača Srbije u toj kategoriji i imao je dva nacionalna rekorda. U prvom razredu srednje škole osvojio je treće mesto na republičkom takmičenju, dok je u trećem i četvrtom razredu bio prvi, a medalje je, kaže, prestao da broji.

“Stvarno ne brojim medalje, jer mi nisu one najvažnije. Jednog dana će mi verovatno biti lepo da ih pogledam i vidim sve što sam uradio, ali mi nije to najvažnije. Svako takmičenje jurim vreme i uvek želim da napredujem i budem bolji nego što sam bio”, ističe Nikola, čije discipline su mešoviti i prsni stil na 50, 100 i 200 metara.

Koliko je postao dobar, govori i da se od prošle godine takmiči za reprezentaciju Srbije, sa kojom će i ovog leta učestvovati na Evropskom i Svetskom prvenstvu za juniore. Ovaj uspeh, Nikola ne može da poredi ni sa jednim drugim.

“Plivanje je takav sport da je svako sam za sebe, ali kada odemo na to takmičenje, svi smo u istim dresovima i kada neko pliva, na tribinama je cela ekipa koja ga podržava. To je jako velika stvar i ne mogu ni da opišem kako je to kada pogledam na tribine i vidim moje drugare iz reprezentacije kako navijaju za mene”, kaže Nikola.

Nikola Koltin je jedan od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Ambicioznosti mu ne manjka ni u budućnosti, pa će preko plivanja pokušati da upiše jedan od koledža u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako će se to dogoditi tek sledeće godine, zbog usklađivanja rezultata sa plivačima njegovog godišta, vreme koje ima na raspolaganju iskoristiće da se upiše kurs iz informacionih tehnologija.

“Ima jako puno dobrih koledža u Americi, ali bih voleo da bude dosta jak i plivački i akademski, jer ne želim skroz da napustim plivanje, a s druge strane od plivanja verovatno neću moći da zarađujem i živim, pa mi treba dosta jaka diploma. Nadam se da ću se 2030. godine i dalje baviti plivanjem na nekom visokom nivou, da ću imati diplomu ozbiljnog koleđža u Americi i da ću raditi neki posao koji volim. Pošto imam želju da studiram nešto u vezi sa kompujterima i informacionim tehnologijama, nadam se da ću moći da radim od bilo kuda na svetu za neku stranu kompaniju ili da ću moći da budem tu, u Subotici, i da radim za stranu kompaniju i da se bavim plivanjem”, poručuje Nikola.