AZ ÉV DIÁKJA – NIKOLA KOLTIN: “AZ ÚSZÁS MEGTANÍTOTT A KITARTÁSRA” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

AZ ÉV DIÁKJA – NIKOLA KOLTIN: “AZ ÚSZÁS MEGTANÍTOTT A KITARTÁSRA”

Nikola Koltin

Nikola Koltin a „Bosa Milićević“ Középiskola Közgazdász-technikus szakán végzett, ahol az év diákja lett. Nikola a „Spartak” úszóklub tagja is. Immáron másodszori „Év diákja” titulusának titka az egyensúly megteremtése a tanulás és az edzés között úgy, hogy egyik se menjen a másik kárára.

„A Közgazdasági Középiskolába azért jelentkeztem, hogy egyidőben tudjak a sporttal és a tanulással is foglalkozni. Az általános iskolában szintén Vuk-díjas és a generáció diákja voltam és őszintén szólva, nem számítottam arra, hogy a középiskolában is az leszek, de az első naptól kezdve tanulok és igyekszek, folytattam a bevált munkaszokásaimat és sikerült” – mondja Nikola.

Nikola tíz évvel ezelőtt kezdett el úszni egészségügyi okokból, ma pedig az élete szerves részét képezi, nem tudja az életét úszás nélkül elképzelni. Habár az edzések olykor megerőltetőek, főleg ha versenyre készülve heti tíz edzése is van a medencében és négy az edzőteremben, minden gondja elszáll abban a pillanatban amikor a medencébe ugrik és egyedül marad a stopperórával. 

„ Az úszás megtanított rá, hogy kitartó legyek a nehéz időszakokban, mert ebben a sportban előfordul, hogy egy vagy két éven át nem javítok az időmön és ennek ellenére folytatnom kell az edzést, és nem könnyű reggel hat, hét órakor kelni és edzésre menni. Ilyenkor megkérdezem magamtól, hogy miért csinálom ezt egyáltalán és van-e értelme, de valahogy erőt gyűjtök, hogy kitartsak és a végén minden erőfeszítés jó eredménnyel jutalmaz” – magyarázza Nikola.

Nikola Kotlin

Jó eredményekből annyi van, hogy fel sem lehet sorolni. 14 évesen a korosztálya legjobb úszója volt Szerbiában és két nemzeti csúccsal is büszkélkedhet. A középiskola első évében harmadik helyezést ért el az országos versenyen, míg a harmadik és negyedik osztályban első lett, az érmeket pedig már bevallása szerint nem számolja.

„Valóban nem számolom az érmeket, mert nem azok számomra a legfontosabbak. Egy napon valószínűleg majd élvezettel nézegetem őket és látom, hogy mennyi mindent értem el, de nem ez a legfontosabb. Minden versenyen a jobb időért hajtok és mindig fejlődni akarok, jobb lenni annál amilyen voltam” – emeli ki Nikola, aki az 50, 100 és 200 méteres vegyes- és mellúszás úszásnemekben versenyzik.

Úszói kvalitásait tanúsítja, hogy tavaly óta a szerbiai válogatottal versenyzik és a nyáron részt vesz a Junior Európa- és Világbajnokságon. Ezt a sikert Nikola nem tudja egyik másikhoz sem hasonlítani. 

„Az úszás egy egyéni sport, de amikor egy ilyen versenyen vagyunk és mindannyian ugyanazt a mezt hordjuk, akkor az egész csapat együtt szurkol a lelátókról amikor egy csapattag úszik. Ez egy nagyon nagy dolog és nem tudom leírni, hogy milyen érzés amikor felnézek a lelátókra és látom a csapattársaimat ahogy nekem szurkolnak” – mondja Nikola.

Nikola Koltin egyike azon 12 diáknak, akit az „IT Subotica 2030” megajándékozott az “Év diákjai“ projekt keretein belül. Jövőbeli ambíciója, hogy az úszás által beíratkozzon egy amerikai főiskolára, de mivel ez csak jövőre lehetséges az ottani, azonos korosztályú úszók eredményeivel történő összehangolás miatt, a rendelkezésére álló időt egy informatikai tanfolyam elvégzésére szeretné fordítani.

„Nagyon sok jó főiskola van Amerikában, de olyanra szeretnék bejutni, amely az úszás és az akadémiai tanulmányok szempontjából is elég erős, mert nem szeretnék teljesen felhagyni az úszással. Másrészt viszont az úszásból nem tudnám magam eltartani a jövőben így szükségem lesz egy erős diplomára is. Remélem hogy 2030-ban még mindig magas szinten úszom majd, egy komoly amerikai főiskola diplomájának tulajdonosa is leszek, és olyan munkát fogok majd végezni amit szeretek. Mivel a tobábbtanulást illetőleg a számítógépek és az információs technológia érdekel, remélem hogy bárhonnan a világból dolgozhatok majd egy külfödi cégnek, így Szabadkán maradhatok és folytathatom tovább az úszást is” – meséli Nikola.