Az év diákja Visnyei Fanni: "A kemény munka mindig kifizetődik" | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

Az év diákja Visnyei Fanni: "A kemény munka mindig kifizetődik"

Fani Višnjei

Visnyei Fanni a Vegyészeti-Technológiai Iskola generációjának tanulója, aki az elmúlt négy évben élelmiszer-technikusnak tanult. Számára az Év diákja cím különleges jelentéssel bír, hiszen lehetővé tette számára, hogy megvalósítsa azt az álmát, amelyért az első nap óta keményen dolgozott.

„Ez tényleg nagyon sokat jelent nekem, mert általános iskolában nem sikerült a generáció diákjának lennem, de célul tűztem ki magam elé, hogy a gimnáziumban sikerülni fog. Sok erőfeszítést és energiát fektettem ebbe, és végül kifizetődő volt” – mondja Fanni. 

Ez pedig egyáltalán nem volt egyszerű, hiszen számos olyan tantárgya volt, amelyek sok más diák számára akadályt jelent, mint például a szerves, szervetlen és analitikus kémia. Ennek ellenére Fanni eltökélt volt, aminek köszönhetően most már tudja, hogyan kell ellenőrizni az élelmiszerek minőségét. 

"A legérdekesebb számomra mindig a laboratórium volt, és minden, ami a laboratóriumban történik. Megtanultam, hogyan kell ellenőrizni magának az élelmiszernek az összetételét. Már tudom, ha valami káros az egészségre, és az elemzés alapján eldönthetem, mi lesz a következő lépés az adott termékkel” – magyarázza Fanni.

„Zaista mi mnogo znači, jer nisam uspela da budem đak generacije u osnovnoj školi, ali sam zacrtala sebi da ću da budem u srednjoj i jako puno truda i energije sam uložila da bi se to ostvarilo, a na kraju se isplatilo“, kaže Fani.  A to nije bilo nimalo lako, budući da su joj se na tom putu nalazili predmeti koji su mnogim đacima kamen spoticanja, poput organske, neorganske i analitičke hemije. Ipak, Fani je bila odlučna, zahvaljujući čemu danas zna da sprovodi kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda.   “Ono što mi je bilo najinteresantnije u celom školovanju je upravo ta laboratorija i sve što se odvija u laboratoriji. Naučila sam kako da kontrolišem sam sastav hrane, jer mogu da vidim da li je nešto štetno po zdravlje i na osnovu te analize da odlučim šta će se dalje dešavati sa tim proizvodom”, objašnjava Fani.   Koliko je to dobro savladala, pokazuje i uspeh sa republičkog takmičenja iz ove uskostručne oblasti, na kojem je osvojila drugu nagradu, ali i to što svoje znanje primenjuje i u svakodnevnom životu, vodeći brigu o sebi i svojim ukućanima.  “Vrlo lako uspevam da razaznam šta je zdravo, a šta nije i čak sam i mami predlagala šta više da ne kupuje. Mogu i više da vodim računa o svom zdravlju, jer sam kroz školovanje naučila šta je potrebno od vitamina i minerala da unesem u organizam da bih bila zdrava“, ističe Fani.  Fani Višnjei je jedna od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Koliko god da joj je zanimljiva prehrambena industrija, želja joj je da se okuša i u preduzetništvu, zbog čega je upisala ekonomiju i menadžment na Univerzitetu u Segedinu.  „Tokom školovanja i dok sam odrastala sam samo želela da pobegnem iz Subotice,  ali sada, kako se taj trenutak približava, sve mi teže pada. Mislim da bi se nakon studija možda i vratila u Suboticu, zbog toga što mi je porodica tu i verovatno ću osećati stalnu nostalgiju. Smatram da je Subotica jako lep grad, ali da ima dosta prostora da se razvija, pre svega u pogledu upravljanja otpadom

Hogy mennyire is sajátította el ezt a tudást, mutatja az országos versenyen elért sikere ezen a szakterületen, ahol második díjat nyert, de az is, hogy tudását a mindennapi életben, magára és családjára vigyázva kamatoztatja. 

„Nagyon könnyen meg tudom különböztetni, mi az egészséges, és mi nem, és még azt is javasoltam édesanyámnak, hogy mit ne vegyen többé. Jobban tudok vigyázni az egészségemre, mert az oktatás során megtanultam, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat kell bevinnem a szervezetembe ahhoz, hogy egészséges legyek" - magyarázza Fanni. 

Visnyei Fanni egyike annak a 12 generáció diákjának, akiket az "IT Subotica 2030" szervezet az “Év diákjai” projekt keretein belül díjazott. Bármennyire is érdekes számára az élelmiszeripar, szeretné kipróbálni magát a vállalkozói pályán is, ezért iratkozott be a Szegedi Tudományegyetem Közgazdász-menedzsment szakára. 

“Az iskolás éveim alatt csak el akartam menekülni Szabadkáról, de most, ahogy közeledik ez a pillanat, egyre jobban nehezemre esik ez. Azt gondolom, hogy a tanulmányaim után visszatérek Szabadkára, mert itt van a családom, és valószínűleg állandóan vissza fogok vágyakozni ide. Azt gondolom, hogy Szabadka egy nagyon szép város, de bőven van hova fejlődnie, elsősorban a hulladékgazdálkodás és karbantartás terén, ami nem maga a város központjára vonatkozik. Szeretném 2030-ban ezeket a változásokat látni, mert úgy gondolom, hogy ezeken a dolgokon lehet dolgozni, de ugyanilyen fontos számomra, hogy bármennyire is fejlődik a város, megmaradjon Szabadka a lényege” – mondja Fanni.