Učenica godine Fani Višnjei: „Trud se na kraju isplati“ | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenica godine Fani Višnjei: „Trud se na kraju isplati“

Fani Višnjei

Fani Višnjei je učenica generacije Hemijsko-tehnološke škole, koja se protekle četiri godine školovala za prehrambenog tehničara. Za nju, ova titula ima posebno značenje, jer joj je omogućila da dosanja san na kojem je vredno radila od prvog dana.

„Zaista mi mnogo znači, jer nisam uspela da budem đak generacije u osnovnoj školi, ali sam zacrtala sebi da ću da budem u srednjoj i jako puno truda i energije sam uložila da bi se to ostvarilo, a na kraju se isplatilo“, kaže Fani.

A to nije bilo nimalo lako, budući da su joj se na tom putu nalazili predmeti koji su mnogim đacima kamen spoticanja, poput organske, neorganske i analitičke hemije. Ipak, Fani je bila odlučna, zahvaljujući čemu danas zna da sprovodi kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda.

“Ono što mi je bilo najinteresantnije u celom školovanju je upravo ta laboratorija i sve što se odvija u laboratoriji. Naučila sam kako da kontrolišem sam sastav hrane, jer mogu da vidim da li je nešto štetno po zdravlje i na osnovu te analize da odlučim šta će se dalje dešavati sa tim proizvodom”, objašnjava Fani. 

„Zaista mi mnogo znači, jer nisam uspela da budem đak generacije u osnovnoj školi, ali sam zacrtala sebi da ću da budem u srednjoj i jako puno truda i energije sam uložila da bi se to ostvarilo, a na kraju se isplatilo“, kaže Fani.  A to nije bilo nimalo lako, budući da su joj se na tom putu nalazili predmeti koji su mnogim đacima kamen spoticanja, poput organske, neorganske i analitičke hemije. Ipak, Fani je bila odlučna, zahvaljujući čemu danas zna da sprovodi kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda.   “Ono što mi je bilo najinteresantnije u celom školovanju je upravo ta laboratorija i sve što se odvija u laboratoriji. Naučila sam kako da kontrolišem sam sastav hrane, jer mogu da vidim da li je nešto štetno po zdravlje i na osnovu te analize da odlučim šta će se dalje dešavati sa tim proizvodom”, objašnjava Fani.   Koliko je to dobro savladala, pokazuje i uspeh sa republičkog takmičenja iz ove uskostručne oblasti, na kojem je osvojila drugu nagradu, ali i to što svoje znanje primenjuje i u svakodnevnom životu, vodeći brigu o sebi i svojim ukućanima.  “Vrlo lako uspevam da razaznam šta je zdravo, a šta nije i čak sam i mami predlagala šta više da ne kupuje. Mogu i više da vodim računa o svom zdravlju, jer sam kroz školovanje naučila šta je potrebno od vitamina i minerala da unesem u organizam da bih bila zdrava“, ističe Fani.  Fani Višnjei je jedna od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Koliko god da joj je zanimljiva prehrambena industrija, želja joj je da se okuša i u preduzetništvu, zbog čega je upisala ekonomiju i menadžment na Univerzitetu u Segedinu.  „Tokom školovanja i dok sam odrastala sam samo želela da pobegnem iz Subotice,  ali sada, kako se taj trenutak približava, sve mi teže pada. Mislim da bi se nakon studija možda i vratila u Suboticu, zbog toga što mi je porodica tu i verovatno ću osećati stalnu nostalgiju. Smatram da je Subotica jako lep grad, ali da ima dosta prostora da se razvija, pre svega u pogledu upravljanja otpadom


Koliko je to dobro savladala, pokazuje i uspeh sa republičkog takmičenja iz ove uskostručne oblasti, na kojem je osvojila drugu nagradu, ali i to što svoje znanje primenjuje i u svakodnevnom životu, vodeći brigu o sebi i svojim ukućanima.

“Vrlo lako uspevam da razaznam šta je zdravo, a šta nije i čak sam i mami predlagala šta više da ne kupuje. Mogu i više da vodim računa o svom zdravlju, jer sam kroz školovanje naučila šta je potrebno od vitamina i minerala da unesem u organizam da bih bila zdrava“, ističe Fani.

Fani Višnjei je jedna od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Koliko god da joj je zanimljiva prehrambena industrija, želja joj je da se okuša i u preduzetništvu, zbog čega je upisala ekonomiju i menadžment na Univerzitetu u Segedinu.

„Tokom školovanja i dok sam odrastala sam samo želela da pobegnem iz Subotice,  ali sada, kako se taj trenutak približava, sve mi teže pada. Mislim da bi se nakon studija možda i vratila u Suboticu, zbog toga što mi je porodica tu i verovatno ću osećati stalnu nostalgiju. Smatram da je Subotica jako lep grad, ali da ima dosta prostora da se razvija, pre svega u pogledu upravljanja otpadom i održavanja koje nije sam centar grada. Volela bih to da vidim 2030. godine, jer misli da na tim stvarima može da se poradi, ali mi je jednako bitno da, koliko god da se razvije, ostane ono što je suština Subotice“, poručuje Fani.