Ulepšavanje betonskih žardinjera - saradnja Subotičanke/Njujorčanke i naše organizacije na uređenju grada | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Ulepšavanje betonskih žardinjera - saradnja Subotičanke/Njujorčanke i naše organizacije na uređenju grada

Akcija sređivanja betonskih žardinjera u centru Subotice

Od 11. do 13. oktobra, organizacija IT Subotica 2030 realizovala je akciju u okviru projekta ulepšavanja Subotice. Ovoga puta u fokusu su betonske žardinjere u širem centru grada. Pomenute žardinjere dugi niz godina ispunjavaju svoju primarnu namenu, kao mesto za cveće i drugo ukrasno bilje, ali neretko služe i kao fizička prepreka za ulazak vozila u pešačke zone. Mapiran je veliki broj žardinjera, čak 98 u širem centru grada, od kojih je velika većina u lošem stanju. U okviru ove akcije očišćeno je i ofarbano ukupno 35 žardinjera. Akcija smo realizovali na volontersku inicijativu naše sugrađanke Natalije Boka i u saradnji sa subotičkom Politehničkom školom. Akcija je, kao i uvek do sada, sprovedena u koordinaciji i dogovorima sa nadležnim gradskim službama.

Natalija Boka od 2007. godine živi i radi u Njujorku, ali proteklih godina sve više vremena provodi u Subotici. Po struci je dizajner enterijera i poslovni komunikolog u okviru slobodnih umetnosti (Liberal arts). Osim što se bavi dizajnom enterijera, takođe je i pravni asistent za ljudska prava u okviru države Njujork. Organizacija IT Subotica 2030 prvi put joj je skrenula pažnju nakon akcije oslikavanja kablovskih kutija u centru grada, i tom prilikom joj je brat ispričao da je organizacija IT Subotica 2030 takođe odgovorna za sadnju drvoreda na Palićkom i Beogradskom putu i preneo joj je koncept i viziju organizacije da Subotica u skorije vreme postane relevantan IT centar u regionu.

Natalija Boka
Natalija Boka

Na pitanje kako je došla na ideju da pokrene inicijativu sređivanja žardinjera u centru grada Natalija govori da je urbanizam oduvek veoma zanimao. Takođe, već duže vreme fascinira je priča nastanka Singapura, pod vođstvom Li Kuan Jua koji je u svojoj knjizi “Od trećeg sveta do prvog” objasnio kako je korak po korak preuredio Singapur iz močvare u ono što Singapur danas jeste. “Gradska estetika mi je stalno na umu i nakon mnogo godina provedenih van Srbije, mnogo proputovanih destinacija širom sveta, često razmišljam o načinima na koji bi Subotica mogla postati lepši i interesantniji grad, kako građanima tako i njenim posetiocima. Betonske žardinjere kojih ima poprilično mnogo raštrkanih po centru grada, a koje su u poprilično neuglednom stanju, su dobile prioritet. Uz moju želju da provodim što više vremena u svom rodnom gradu, organizacija IT Subotica 2030 mi je od samog starta delovala kao tim kojem želim da se pridružim. Nakon toga stupila sam u kontakt sa izvršnim direktorom organizacije Petrom Stakićem i projekt menadžerom Filipom Budanovićem čija želja za saradnjom, podrška i savremenost u radu su me više nego prijatno iznenadili (Prijatno su me iznenadile i ostale subotičke institucije kao MZZSK i JP putevi koji su izvođenje ovog projekta nesmetano odobrili kao i srednja Politehnička škola koja je omogucila izvođenje ovih radova)”, ističe Natalija.

 

Akcija sređivanja betonskih žardinjera u centru grada

 

 

“Čuvena rečenica Džon F. Kenedija (35. predsednik Sjedinjenih Država) “Ne pitaj šta tvoja zemlja može da učini za tebe, već šta ti možeš da učinis za nju” je za mene vrlo inspirativna. Često očekujemo da država ili grad urade sve za nas, a u stvari možemo mnogo toga i mi sami ili udruženim snagama da uradimo. Subotica je lepa, ali bi mogla biti mnogo lepša vizuelno i iskustveno. Nije dovoljno da turisti samo jednom posete naš grad, važno je i da se vrate ponovo ili prenesu pozitivne utiske drugim budućim posetiocima. Da svaki građanin pojedinačno ili udruženo učini nešto za svoj grad, na primer da pokosi travu ispred svoje kuće ili zgrade, baci smeće u kantu, žitelji zgrada udruže i sami ofarbaju auto garaže kojih ima puno ili okreče fasade, grad kao celina bi ubrzo zablistao! 

U svakom slučaju, Subotica kao grad je vrlo inspirativan u tom smislu, ima puno prostora za usavršavanje i ulepšavanje. Dok možemo diskutovati šta je lepo, a šta ne, postoji jedna univerzalna vrednost gde bismo se složili da je čisto i održavano - lepo. Ja želim da živim u lepom i uređenom i verujem da u osnovi i građani Subotice to žele. Volela bih da u narednom periodu Subotica zablista!”, komentariše Natalija.

Veliku pomoć u ovoj akciji pružili su profesori i učenici srednje Politehničke škole u Subotici. Ukupno 18 učenika smera likovni tehničar i četvoro profesora - Marijana Buljovčić, Srđan Milodanović, Zita Šuhajda i Nenad Ražnatović dali su veliki doprinos bez kojeg bi ova akcija bila mnogo teže realizovana.

Ovaj projekat odličan je primer inicijative i volonterskog uključivanja građana i obrazovnih institucija u projekte organizacije IT Subotica 2030. To je način na koji zajedno uz malo napora možemo mnogo da uradimo na podizanju kvaliteta života u gradu i svesti o čuvanju okruženja.

Akcija sređivanja betonskih žardinjera nastaviće se i na proleće iduće godine, a deo je šireg projekta organizacije IT Subotica 2030 koji se bavi čišćenjem i vizuelnim ulepšavanjem grada u skladu sa jednim od strateških pravaca organizacije usmerenim na podizanje kvaliteta života i ulepšavanje životnog okruženja. U prethodnom periodu oslikali smo 30 kablovskih ormana za električnu energiju, očistili smo i oslikali dotrajalu reklamnu tablu na Osnovnoj školi “Đuro Salaj”, a u skorijoj budućnosti u planu je sređivanje novih površina.

Ukoliko želite da predložite neku novu akciju, ili da se uključite svojim znanjem i iskustvom, pišite nam na mejl: info@itsubotica2030.rs