Učenik godine Aron Papajčik: “Cilj je da postanemo bolji nego što smo bili juče” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenik godine Aron Papajčik: “Cilj je da postanemo bolji nego što smo bili juče”

Aron Papajčik

Aron Papajčik je đak generacije Tehničke škole “Ivan Sarić”, koji je završio smer Elektrotehničar informacionih tehnologija. Time je ispunio san s kojim je gotovo svake večeri odlazio na spavanje u poslednje tri godine.

 

“Kada sam prvi put učestvovao na Projektnoj nedelji 2019. godine, tada mi je nastavnica mađarskog jezika rekla da sam kandidat za đaka generacije. Od tog dana sam skoro svake noći zaspao sa tim da hoću i stvarno želim, ali ako i ne budem, neću se žaliti, jer kada imamo cilj i taj naš cilj je realno ostvariv, znao sam da iako ne uspem sa sobom nosim ono što sam naučio na putu ka tom cilju, a to je možda prava nagrada. I zaista mi mnogo znači što sam uspeo, jer to nije samo priznanje, kao papir ili diploma, nego je to priznanje svih mojih nastavnica, kolega i drugara iz razreda”, kaže Aron.

Aron je odrastao na salašu, gde je uživao praveći razne robote od metala, od kojih je svakako najznačajnija gravir mašina. Tako je i pre nego što će doći u Tehničku školu bio poznat kao “onaj đak koji je svašta radio sa robotima”, a znanje koje je ovde stekao omogućilo mu je da nastavi da niže projekte, od ideje za specijalne 3D štampače, pa do bavljenja preduzetništvom, kada je prošle godine kao član tima “Momci sa juga” napravio mobilnu aplikaciju zvanu “Challenge”.

“U pitanju je društvena aplikacija za izazove da bismo postali bolji nego juče i sa njom smo išli na takmičenje u Mađarsku u Kečkemet. Trebalo je da izradimo i kompletan poslovni plan, koji podrazumeva ideju, proizvod, finansijski i marketinški plan, strategiju kako da izađemo na tržite, primarnu i sekundarnu analizu tržišta i, na kraju, da sve to prezentujemo 20 minuta pred žirijem, uz reklamu u trajanju od minut i po. Osvojili smo treće mesto i 500.000 forinti”, ponosno će Aron.

Aron Papajcik


“Momci sa juga” vratili su se i ove godine na isto takmičenjue, ali ovog puta sa idejom za reciklažu plastike. Osim što su napravili automat za recikliranje plastičnih flaša, izradili su i aplikaciju preko koje se za svaku recikliranu flašu dobije novac u formi kriptovalute, odnosno zelenog kiona koji su takođe napravili, a ceo poslovni plan je osvojio treće mesto i 500.000 forinti, uz još 100.000 foriniti kao specijalnu nagradu za ideju koja bi se mogla najlakše realizovati.

“Ideje dobijamo tako što sednemo nas troje ili četvoro i radimo ‘brainstorming’. I zato i idemo na ova takmičenja da bismo postali bolji nego što smo bili juče, jer preko tih takmičenja se ne takmičimo samo sa drugim ljudima, nego se kao tim i kao individualci takmičimo sa samim sobom od juče i to je možda i najvažnije”, ističe Aron.

Aron Papajčik je jedan od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Suboticu je, kaže, u poslednje četiri godine toliko zavoleo da bi ovde mogao da živi i narednih 100 godina, ali mu ambicije govore da treba da ide u Budimpeštu na Univerzitet tehničkih nauka i upiše Elektrotehniku, a posle da se bavi preduzetništvom.

“Međutim, kada smo u bili u ‘Digital Hive”-u i Andor me je spomenuo u govoru, što nisam očekivao, rekao je: ‘Odlaziš, ali vrati se kod nas’. Do tog trenutka sam mislio da ću možda jednoga dana da se vratim u Suboticu, ali sam sada siguran da ću da se vratim, jer ne odlazim zato što ovde nemam dobre mogućnosti, nego zbog kontakta, a imati dobre kontakte je jednako bitno kao da imamo znanje i iskustvo”, poručuje Aron.