Oni su najbolje što Subotica ima: Organizacija “IT Subotica 2030” nagradila osam izuzetnih maturanata srednjih škola | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Oni su najbolje što Subotica ima: Organizacija “IT Subotica 2030” nagradila osam izuzetnih maturanata srednjih škola

Učenici godine 2023

Iako nisu poneli titulu đaka generacije svojih škola, ovi mladi ljudi su uspesima, doprinosom zajednici i vrednostima koje neguju zaslužili da budu na postolju sa njima, jer oni su najbolje što Subotica ima.

Ove godine, Organizacija “IT Subotica 2030” je uz 12 đaka generacije subotičkih srednjih škola, odlučila da proširi nagradni fond i u okviru događaja “Učenici godine” nagradi i one maturante koji su se svojim radom i trudom istakli tokom četvorogodišnjeg školovanja.

Kako bi u tome bili potpuno objektivni i sigurni da su načinili pravi izbor, Organizacija je raspisala konkurs u saradnji sa subotičkim srednjim školama, koje su potom dostavile prijave do četiri anonimna kandidata na osnovu njihovih procena i internih konsultacija sa profesorima i pedagozima.

“Vrednosti kojima smo se vodili u okviru ovog konkursa su podrazumevale da učenik ne mora nužno da ima skroz odličan uspeh, što svakako nije nepoželjno, ali je naša želja bila da nagradimo one đake koji su se istakli i imali zapažene rezultate u vannastavnim aktivnostima, koji su se pokazali u volonterizmu, priključili nekim inicijativama, projektima ili akcijama. Dakle, hteli smo da vidimo kako učenici razmišljaju o svojoj lokalnoj zajednici i to su, takođe, mogli da nam pokažu kroz anonimna motivaciona pisma koja su nam dostavili. To je bilo ono čime smo se vodili, jer su to zapravo i vrednosti koje zastupa naša Organizacija”, objasnio je Filip Budanović, projekt menadžer Organizacije “IT Subotica 2030”.

Filip Budanović, projekt menadžer IT Subotica 2030
Filip Budanović, projekt menadžer IT Subotica 2030

Pristigle prijave razmatrala je tročlana komisija, koju su činili prof. dr Zlatko Čović sa Visoke tehničke škole strukovnih studija, prof. dr Vuk Vuković sa Ekonomskog fakulteta i Nenad Mirkov iz kompanije “Auxality”, a koji su ujedno i članovi Organizacije, te kada su konačno odabrali osam najboljih kandidata, škole su dostavile imena učenika.

“Cilj Organizacije je od samog početka bio da projekat ‘Učenici godine’ ne obuhvata samo đake generacije srednjih škola i nakon prošlogodišnjeg iskustva, ove godine smo to i sproveli u delo i opredelili ukupno 20 nagradnih vaučera u iznosu od 30.000 dinara. Tako je na ovogodišnjem događaju, uz 12 đaka generacije svih srednjih škola, nagrađeno još osam izuzetnih maturanata”, istakao je Filip.

Upravo jedan takav maturant je Dario Vajda, koji je završio informatički smer u Gimnaziji “Svetozar Marković”. O tome kakav je matematičar i fizičar, najbolje svedoče njegove nagrade, kojih je samo tokom srednje škole osvojio više od 20 na takmičenjima iz ovih predmeta, dok se poslednje dve godine uspešno nadmetao iz matematike i u A kategoriji sa učenicima matematičkih gimnazija.

Dario je učestvovao i na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, kao član reprezentacije predstavljao je svoju zemlju na Međunarodnom takmičenju Rumunski master iz fizike, ali mu je pohađanje informatičkog smera, uz postojeće dve, donelo još jednu ljubav, a to su računari, zbog čega u slobodno vreme radi na brojnim projektima, od veštačke inteligencije do veb sajtova.

“Ljubav prema matematici je počela od prvog takmičenja u osnovnoj školi, gde sam uvideo da mi to dobro ide. Tada nije bilo previše dubokog razmišljanja iza toga, ali kako je vreme prolazilo, shvatio sam da matematika ima velike primene van same nauke i pošto bih jednog dana, kada završim fakultet, voleo da se bavim informacionim tehnologijama, verujem da će moje znanje iz matematike napraviti značajnu razliku između mene i nekog drugog ko se bavi računarstvom ili programiranjem. Mislim da će to biti velika prednost, jer je matematika suština računara”, kazao je Dario.

A da je njegovo znanje već napravilo razliku, pokazuju tri prestižna fakulteta koja su mu poslala ponude za studiranje. Univerzitet Varvik (University of Warwick) u Engleskoj, kao i Ikol Politehnik (Ecole Polytechnique) u Francuskoj, već su ostavili mesto Dariu na osnovnim studijama matematike, ali je on odabrao ono o čemu mašta od detinjstva, a to je da pohađa Univerzitet Kembridž (University Of Cambridge) u Engleskoj.

Do sada je uspešno prošao intervju, polagao je i dva ispita iz matematike, a dok čeka njihove rezultate, čeka i da sazna da li će i koliku stipendiju dobiti od “Peterhouse” koledža na koji se prijavio, zbog čega mu je i ova nagrada Organizacije “IT Subotica 2030” vrlo značajna.

“Drago mi je što je neko prepoznao moj trud, uspehe i talenat i sigurno da postoji mogućnost da se vratim u Suboticu nakon studija, jer sam ceo život proveo u ovom gradu i stvarno me za njega vezuje sve, i porodica, i prijatelji. Ovaj moj potencijalni odlazak na Kembridž je prevelika prilika da bi se propustila, ali verujem da će me život opet jednom dovesti tu i moj cilj je da jednog dana budem preduzetnik sa svojom firmom u IT industriji”, poručio je Dario.

Dario Vajda - Gimnazija "Svetozar Marković"
Dario Vajda - Gimnazija "Svetozar Marković"

Još jedan nagrađeni maturant dolazi sa informatičkog smera Gimnazije “Svetozar Marković”, a njegovo ime je Aleksandar Rašković. Kao vrstan fizičar, Aleksandar se dokazao još u osnovnoj školi, gde je na svim nivoima, od opštinskog do republičkog, bio prvi na takmičenjima iz ovog predmeta. To ga je u osmom razredu odvelo i na Srpsku fizičku olimpijadu, gde je osvojio treću nagradu i prolaz na izborno takmičenje za Internacionalnu juniorsku naučnu olimpijadu.

Putem uspeha nastavio je da korača i u srednjoj školi, tokom koje je dva puta bio državni prvak, a jednom drugi na republičkom takmičenju iz fizike, takođe je kao član reprezentacije predstavljao svoju zemlju na Međunarodnom takmičenju Rumunski master iz fizike, a kao jedan od uspeha na koji je najponosniji, ističe to što je najmlađi nosilac Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te ne iznenađuje što se našao na listi nagrađenih Organizacije “IT Subotica 2030”.

“Ova nagrada mi veoma znači, jer me motiviše da i dalje nastavim da se trudim, kao što sam se i do sada trudio, ako ne još i više. Posle ovoga mi sledi fakultet, gde me čeka puno studija i još mnogo toga da naučim, a slobodno vreme koje budem imao koristiću da se usavršavam i poboljšam svoje znanje”, rekao je Aleksandar.

Osim želje da napreduje, Aleksandra odlikuje i istraživački duh, te je rado učestvovao u Letnjoj naučnoj školi u Istraživačkoj stanici Petnica i kampu Primenjene fizike i elektronike u Tršiću. Uživa u tome da kreira i sopstvene projekte, od video igara i veb stranica, preko fizičke simulacije i virtuelne realnosti, do programa za Arduino i digitalnu obradu signala, te će svoje studije nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na smeru Softversko inženjerstvo.

“Posle osnovnih studija planiram da upišem master studije, a možda i više od mastera, nisam još stigao da razmislim, jer sam se većinom vodio kuda me život nanese. Po mom mišljenju, Subotica je veoma lep grad i smatram da nudi velike prilike, pogotovo u oblasti informacionih tehnologija. To vidim i po brojnim IT kompanijama koje su se ovde već otvorile i mislim da imam dobre mogućnosti da i u Subotici ostvarim karijeru”, naglasio je Aleksandar.

Aleksandar Rašković - Gimnazija "Svetozar Marković"
Aleksandar Rašković - Gimnazija "Svetozar Marković"

Da Subotica nema samo fantastične matematičare i fizičare, već i umetnike, potvrđuje Marko Uzelac, maturant Politehničke škole na smeru likovni tehničar, gde je dobio priliku da ispolji talenat koji od malena predstavlja na svojim crtežima, grafikama i slikama.

Tako je na republičkom takmičenju iz klasičnih likovnih medija za učenike srednjih umetničkih škola osvojio prvo mesto sa crtežima na temu “Red i nered”, a njegovi radovi poslati su i na konkurs u Japan, gde će kao umetnik predstavljati svoju zemlju.

“Oduvek me je privlačila umetnost i želeo sam da pohađam neki smer gde bih mogao da crtam i slikam, odnosno da radim ono što želim. Najviše volim da crtam osobe i portrete, ali me crtanje i slikanje interesuje i u digitalnom smislu, nešto poput animacije, gde bih takođe mogao da ispoljim umetnički i kreativni smisao, pa bih možda hteo i u tome da se oprobam”, kazao je Marko.

Ono u čemu se Marko do sada oprobao, jeste izlaganje svojih slika i crteža na manifestaciji Noć muzeja, imao je i samostalnu izložbu slika u Politehničkoj školi, a neki od njegovih radova se trenutno mogu videti i u Fondaciji “Danilo Kiš”.

Iako će studije slikarstva nastaviti u Novom Sadu na Akademiji umetnosti, u čemu će mu, kako je istakao, umnogome pomoći nagrada koju je dobio od Organizacije “IT Subotica 2030”, Markova želja je da u budućnosti svom rodnom gradu podari još niz izložbi, a možda i neki mural, te tako doprinese modernističkom duhu Subotice.

“U Novi Sad idem da bih se školovao, ali mislim da bih se i dalje držao Subotice i tu bih radio. Definitivno bi to bilo nešto umetnički, gde bih mogao da ispoljim svoju kreativnost, jer nisam osoba koja se drži samo jedne stvari. Nekada mi se crta, nekad mi se slika, a nekad nešto treće, ali bih definitivno želeo da stvaram i da radim ono što želim i vidim mogućnost za to u Subotici”, zaključuje Marko.

Marko Uzelac - Politehnička škola
Marko Uzelac - Politehnička škola

Uz Daria, Aleksandra i Marka, Organizacija “IT Subotica 2030” je u okviru događaja “Učenici godine” kao izuzetne maturante nagradila i Lilu Tot iz Srednje medicinske škole, Damira Ademia iz Hemijsko-tehnološke škole, Noemi Fodor iz Ekonomske škole “Bosa Milićević”, Ramonu Njerš Bako iz Muzičke škole i Žofiu Arnold  iz Gimnazije “Deže Kostolanji”.