Subotičkim poljoprivrednicima prezentovane mogućnosti za digitalizaciju agrara | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

Subotičkim poljoprivrednicima prezentovane mogućnosti za digitalizaciju agrara

Digitalizacija poljoprivrede

Organizacija IT Subotica 2030 i BioSense Institut iz Novog Sada su u sredu 27. marta, u prostorijama Inspira Grupe organizovali besplatno predavanje za poljoprivrednike iz Subotice i Severno Bačkog okruga na temu kako uz pomoć besplatnih digitanih alata poljoprivrendici mogu da unaprede svoju proizvodnju, uštedete dragoceno vreme i postignu bolje prinose. Na predavanju je prisustvovalo preko 40 poljoprivrednika, a tom prilikom mogli su da saznaju koji su to alati već javno dostupni domaćim poljoprivrednicima, a koji mogu da pomognu u unapređivanju farme i načinima obavljanja svakodnevnih poslova. Takođe, bilo je reči i o tome na kojim digitalnim alatima se radi te šta poljoprivrednici mogu očekivati u skorijoj budućnosti. 

 

Digitalizacija poljoprivrede

 

Predavači su pričali o vrlo popularnoj aplikaciji AgroSens koja već uveliko pomaže poljoprivrednicima i poljoprivrednim kompanijama u praćenju stanja useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti, sa posebnim naglaskom na njene funkcionalnosti i kako poljoprivrednici u praksi mogu da je koriste, i to besplatno. Zatim, govorili su o platformi e-Agrar na čijem razvoju se uveliko radi, a koja treba da olakša i ubrza dobijanje podsticaja i komununikaciju poljoprivrednika sa javnim institucijama. Tu je i aplikacija Dim.rs, kao i potencijalno druga digitalna rešenja razvijena sa ciljem digitalizacije svakodnevnih procesa važnih za farmere.