Subotičke.rs: Udišemo zagađen vazduh - kako promeniti ovu činjenicu? | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

Subotičke.rs: Udišemo zagađen vazduh - kako promeniti ovu činjenicu?

Subotičke.rs: Udišemo zagađen vazduh - kako promeniti ovu činjenicu?

"Zimski meseci poslednjih godina u Subotici ne donose sneg, čistoću i belinu. Ovde sneg nije padao u većim nanosima već dugo, klima se promenila pa tako retko kad možemo da uživamo u reskoj svežini zimskog vazduha. Čađ, smog, magla obavijaju grad u kome se 12 hiljada domaćinstava greje loženjem i predstavlja najvećeg zagađivača u zimskom periodu. To su mahom domaćinstva koja su na periferijama grada, ali za sada bez alternative za grejanje tokom hladnih meseci. Podatak koji kaže da se od posledica zagađenosti vazduha Srbija nalazi na prvom mestu po broju smrtnih slučajeva, poražavajuća je i potrebno je što pre učiniti nešto pod hitno kako bi se ova crna statistika promenila. Beograd je odneo ubedljivu pobedu prošle zime, kao najzagađeniji grad u svetu. Na tribini u Inspira habu, koja je održana 16.11.2023, jedina tema je bila kakav vazduh udišu građani Subotice? Odgovor nije bio iznenadjujuć.
20 uređaja o merenju kvaliteta vazduha biće postavljeno na različitim lokacijama u gradu koje će pratiti i pripadajuća aplikacija. Zašto je potrebno meriti ovakva zagađenja i šta možemo učiniti, svi zajedno, da udišemo čistiji vazduh pitanja su na koja se intenzivno traži odgovor."

Izvor: Subotičke.rs portal https://suboticke.rs/​