Magunkról | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

Magunkról

Az "IT Subotica 2030" küldetése

Az „IT Subotica 2030” a szabadkai informatikai cégek és oktatási intézmények kezdeményezésére létrejött szervezet. Feltett szándéka, hogy városunk regionális IT központtá váljon megbízható informatikai cégekkel, rendezvényekkel és konferenciákkal. További célja, hogy olyan társadalmi és környezetvédelmi tevékenységeket ösztönözzön a városban, amelyek ideális hellyé teszik Szabadkát az élethez, a tanuláshoz és a munkához.

Célok

1. Szabadka legyen az IT szakértelem központja

A város gazdasági potenciáljának és digitális átalakulásának elősegítése valamint a minőségi IT szakemberek megtartása.

2. Közös felkészülés nemzetközi it projektekre és együttműködésekre 

A megfelelő feltételek megteremtése a városban ahhoz, hogy a külföldi nagyvállalatok stratégiai partnerként tekintsenek a szabadkai IT cégekre. 

3. Szabadka mint informatikai rendezvényközpont

Olyan feltételek megteremtése, mely által Szabadka fejlett informatikai rendezvények központjává válik mind az oktatás mind pedig az tudásfejlesztés területén. Vonzó légkört teremteni a potenciális befektetők és IT szakemberek számára. 

4. A város vonzerejének növelése - tanulás, munkavállalás és életkezdet szempontjából 

Olyan nem IT tevékenységek támogatása és fejlesztése, melyek közvetlen hatással vannak az életminőségre és a város vonzerejének növelésére. 

5. Egészséges környezet biztosítása

A környezet (víz, levegő, föld) minőségének javítása, mint a szabadkai élettel való elégedettség valamint további magasan kvalifikált munkaerő megnyerése. 

Tudta -e, hogy Szabadka az IT városa?

Szabadka említésekor először Szerbia legészakibb városa, a szecesszió városa, Danilo Kiš, borpincék, a Palicsi-tó, az impozáns Városháza vagy Európa második legnagyobb zsinagógája jutnak eszünkbe. Azt azonban sokan nem tudják, még a lakói sem, hogy az utóbbi időben Szabadka igazi informatikai várossá vált.

  • A szabadkai IT-klaszterben mintegy húsz IT cég gyűlik össze, amelyek több mint 1200 embert foglalkoztatnak - ebből több mint 500 magasan kvalifikált munkatárs. Emellett több "hagyományos" cég foglalkozzik IT szolgáltatással így ez a szám még magasabb.
     
  • Városunkban különböző informatikai területek képviseltetik magukat egészen a programozástól (webfejlesztés, IOS, IOT, Android, Cloud, AI, Database, Embedded, System megoldások), a digitális marketingen, telekommunikáción, mérnöki munkán át az oktatáson, logisztikán keresztül egészen a grafikai tervezésig. A márkaépítés, intelligens épületi rendszerek, erőforrás menedzsment, videojátékok vagy az internetes üzletek létrehozása további szakágazatokat képvisel. 
     
  • A megfelelő információs technológiai ismereteket felsőfokú szinten a Közgazdaságtudományi Karon (Üzleti Informatika és Vállalkozási Információs Rendszerek), a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolában, középiskolai szinten pedig a Politechnikai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Iskolában lehet elsajátítani. Egyre több magániskola is foglalkozik informatikai képzéssel, tanfolyamokkal.
Partnerek / Alapítók

A szervezet kezdeményezői informatikai cégek, valamint köz- és oktatási intézmények. Az alapítók meghatározták a Szabadka 2030 IT projekt céljait, kialakították a szervezet szerkezetét és megszervezték annak munkáját.

Kapcsolat