MODERN SZÁMÍTÁSTECHNIKAI LABORATÓRIUMOT KAPOTT A SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

MODERN SZÁMÍTÁSTECHNIKAI LABORATÓRIUMOT KAPOTT A SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA

MODERN SZÁMÍTÁSTECHNIKAI LABORATÓRIUMOT KAPOTT A SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA

Szabadka, 2023. május 12.  – A hallgatók, tanárok és az Inspira csoport képviselőinek jelenlétében hivatalosan megnyílt az új, modern számítógép laboratórium a Szabadkai Műszaki Főiskolán, amelynek felújítását és felszerelését az Inspira group segítette.

A laboratórium megnyitásával egyúttal megkezdődött a VTŠ és az Inspira group ragyogó együttműködésének második évtizede, és képviselőik ismét megerősítették, hogy Szabadka munkaerőpiacának jövője szempontjából a legfontosabb a közoktatás és a gazdaság szinergiája.

A VTŠ és az Inspira Csoport több éves együttműködésének eredményeként létrejött, felújított laboratórium gyakorlatok és előadások megtartására szolgál majd különböző mérnöki szakmák oktatási profiljain belül, olyan területeken, mint a programozás, információbiztonság, számítógépes hálózatok, webprogramozás. , szoftverfejlesztés, mobilprogramozás, animációk, mesterséges intelligencia, operációs rendszerek és még sok más. Dr. Čović Zlatko professzor, a közönségkapcsolati ügyekkel megbízott igazgatóhelyettes köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte az Inspira groupnak az eddigi együttműködést. „Intézményünk kiváló kapcsolatot ápol a gazdasággal, konkrétan az Inspira grouppal. Az együttműködés 2012-ben kezdődött. Kezdetben jelentkezett ez a diákok versenyeken való szponzorálásában, tudományos konferenciák szponzorálásában, szakmai konferenciákra való hallgatói kirándulásokban, majd a BizKod pályázaton és hallgatói ösztöndíjakon keresztül. A következő lépés a modern diáksarok és a Diákparlament helyiségeinek felszerelése volt.

A VTŠ által kínált jó tanulási feltételek azok, amelyek lehetővé teszik, hogy fiataljaink felkészültek legyenek a gyakorlati munkára. Az elmúlt fél évszázadban a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola több ezer mérnököt nevelt ki a műszaki és technológiai tudományok terén, akik az ipari szektor szakmai személyzetének alapját jelentik a környezetben és annál is szélesebb körben. Célunk, hogy továbbra is elhivatott és vállalkozó szellemű, munkába járó személyeket neveljünk, és erősítsük a fiatalok munkaerőpiacát Szabadkán."

Branimir Gajić, az Inspira group igazgatója és társalapítója hangsúlyozta, hogy sok diák érkezett már a céghez az intézmény hallgatójaként, ösztöndíjasként, vagy résztvevőként a BizKod hackathonon, akik ma már programozók, termékmenedzserek, tervezők és műszaki támogatás munkatársaként dolgoznak a cégnél. " Az Inspira group az első olyan cégek közé tartozik, amelyek felismerték, mennyire fontos folyamatosan befektetni a tanulás és az oktatás javításába. Több mint tíz éve támogatjuk egymást a fiatalok nevelésében. A diákversenyek és konferenciák támogatásától kezdve a hagyományos Inspira Start ösztöndíj programon és a BizKod diákhackathonon át, amelyen a Főiskola hallgatói hét éve rendszeresen nyernek díjakat.

„Az új számítógépes laboratórium azzal a szándékkal jött létre, hogy a márkaváltás és az új név részeként egy modernizált helyet adjon a hallgatóknak és a tanároknak az új ismeretek megszerzésére. Reméljük, hogy ez a hely még jobban ösztönözni fogja a fiatalok motivációját a mérnöki technológiák területén való képzésre, különösen figyelembe véve ezeknek a technológiáknak a gyors fejlődését" - hangsúlyozta Gajić Branimir. A Főiskola Diákparlamentjének képviseletében Babić Sara szólt, és kiemelte, mennyire fontos számukra és kollégáik számára, hogy tanulmányaik során nem csak formális oktatást kapnak, hanem lehetőségük van a gyakorlati tapasztalatok szerzésére a munkáltatóknál, valamint részt vehetnek diáktanulmányi versenyeken.

Az Inspira group az IT Szabadka 2030 kezdeményezésen keresztül folytatni fogja a gazdaság és oktatás közötti együttműködés bővítését és a szabadkai életkörülmények fejlesztését annak érdekében, hogy a fiatalok itt, saját hazájukban, családjukkal együtt tervezhessék életüket és munkahelyüket.