Európai Kutatók Éjszakája Szabadkán | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Ugrás a tartalomra

Európai Kutatók Éjszakája Szabadkán

noć istrazivaca

Városunkban az “Európai Kutatók Éjszakája” szeptember 24-én került megrendezésre az „Ivan Sarić” Műszaki Iskola aulájában. A rendezvény 16 órától 22 óráig tartott.

Célja a tudomány népszerűsítése, valamint a szórakozáson keresztüli tanulás – mondják a szervezők. Az idei év szlogenje: „Tudománnyal a környezetért”. Nagyszámú workshopot, előadást tartanak a hallgatók, oktatók, kutatók és tudósok. Minden egyes rendezvény ingyenes, így nagyszámú fiatalnak adódik lehetősége ismerkedni, városunk szempontjából pedig többszörös jelentőséggel bír.

Ez az esemény Európa-szerte ugyanazon az éjszakán zajlik, természetesen különböző formákban, de ugyanazzal a céllal – mondják a szervezők. A projekt gazdája és társszervezője a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. Minden bizonnyal az egyik elsődleges cél, hogy a tudomány minél szélesebb körben közelebb kerüljön a fiatalokhoz, különféle tartalmakon és tevékenységeken keresztül. Fontos, hogy ezek első körben közérthetően a szórakoztatáson keresztül jussanak el a fiatalokhoz  – mutat rá a Műszaki Középiskola igazgatója, Igor Firstner.

A programot többnyire általános és középiskolásoknak szervezik, de már több éve nagy érdeklődést mutatnak a legfiatalabbak is, valamint az egyetemisták és a nyugdíjasok is. Összesen 120 résztvevő volt, idén az oktatási intézmények mellett a Városi Múzeum, valamint az egyes egyesületek is bekapcsolódtak a programba.

Az ünnepélyes megnyitóra 15:50-kor került sor. Részletes programot a Szabadkai Kutatók Éjszakája Facebook-oldalon, valamint a nocistrazivaca.rs hivatalos honlapján találhat minden érdeklődő.