Oni su najbolje što Subotica ima: Organizacija “IT Subotica 2030” nagradila učenike generacije srednjih škola | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Oni su najbolje što Subotica ima: Organizacija “IT Subotica 2030” nagradila učenike generacije srednjih škola

Učenici godine 2023

Oni su mladi, vredni i uspešni. Oni imaju talenat i znanje da sve što zamisle i sprovedu u delo. Oni su učenici generacije srednjih škola. Oni su najbolje što Subotica ima.

Drugu godinu zaredom Organizacija “IT Subotica 2030” organizovala je događaj “Učenici godine”, na kojem je nagradila svih 12 đaka generacije subotičkih srednjih škola vaučerom u iznosu od 30.000 dinara i simboličnim poklon paketom.

Ipak, kako je želja Organizacije od samog početka bila da nagradama obuhvati i učenike koji nisu bili đaci generacije, ali su svojim radom, trudom i uspesima više nego zaslužili da budu na postolju sa njima, to je ove godine i sprovedeno u delo, te je vaučerima u istom iznosu i poklon paketima obradovano još osam srednjoškolaca.

Događaj je pokrenut prošle godine kao pilot projekat, sa željom da postane tradicija oko koje će se IT sektor i škole okupljati radi ostvarivanja plemenitog cilja, a to je da najbolje đake nagrade i učine vidljivim u subotičkoj javnosti.

“Za nas je vrlo važno da učenici generacije budu prepoznati, jer smatramo da nisu dovoljno vidljivi, a zaslužuju tu vrstu prepoznavanja u lokalnoj, ali i široj javnosti. To su zaista izvrsni učenici i ne samo po ocenama, već su i vrlo talentovani, perspektivni, kvalitetni i pokazali su za četiri godine školovanja rezultate koji su izuzetno impresivni, kako kroz takmičenja, tako i kroz vanškolske aktivnosti. Naša želja je da ovim ohrabrimo i buduće generacije učenika, da im pokažemo da se isplati učiti, da ima ko to može da prepozna i da to nije nimalo besmileno, pogotovo u današnje vreme kada su te vrednosti pomalo narušene, želimo da vratimo svetlo na njih”, objasnio je Filip Budanović, projekt menadžer Organizacije “IT Subotica 2030”.

Filip Budanović, projekt menadžer organizacije IT Subotica 2030
Filip Budanović, projekt menadžer organizacije IT Subotica 2030

Za učenike, njihove roditelje, profesore i direktore škola, priređena je i koktel zabava u prostorijama poslovnog kompleksa “Digital Hive”, gde su mogli da se upoznaju sa predstavnicima IT sektora u Subotici, kao i da čuju mudre reči i savete Branimira Gajića, predsednika Upravnog odbora Organizacije “IT Subotica 2030” i direktora “Inspira grupe”, te Mladena Prijića, direktora kompanije “Concordsoft Solutions”.

“Nama je cilj da i nakon događaja, predstavnici IT kompanija porazgovaraju u neformalnom ambijentu sa učenicima, da čuju od njih kakvi su im životni planovi, kao i da oni ispričaju učenicima kako funkcioniše IT sektor u gradu i da se možda razmene i neki kontakti. Želimo i da ojačamo saradnju sa školama koja stvarno, moram da pohvalim, ide veoma dobro. Sada je bilo još lakše nego prošle godine i deluje mi da se i njima dopada ova ideja, te se iskreno nadam da će sledeće godine ovaj događaj biti još prepoznatljiviji u javnosti”, rekao je Filip.

Zbog uspeha tokom četvorogodišnjeg školovanja na smeru modelar odeće, Ivana Gabrić ponela je titulu učenice generacije Hemijsko-tehnološke škole. Osim što je bila odličan đak i osvajala nagrade na takmičenjima iz tekstilnih materijala, od kojih kao najveći uspeh izdvaja treće mesto na republičkom takmičenju, Ivana je bila i vrlo aktivna u vanškolskim aktivnostima, a takođe je i sama sašila svoju matursku haljinu.

“To je neverovatno dobar osećaj, jer vidiš da možeš nešto da uradiš sam, da stvoriš nešto svojim rukama, osećaš se ponosno kada nešto možeš da napraviš i učiniš za sebe”, kazala je Ivana.

Ivana je već sada pronašla posao u jednoj subotičkoj modnoj kompaniji, ali tu ne planira da se zaustavi, već želi da nastavi da se usavršava kako bi jednoga dana mogla da pokrene sopstveni biznis u Subotici i radi ono što voli.

“Ova nagrada je jako dobra i pomoći će mi da upišem kurseve iz šivenja koje želim i da mogu još više da proširim svoje znanje. Stvarno mi je drago što se uopšte neko setio učenika koji su đaci generacije, jer prethodnih godina nije bilo takvih nagrada, i stvarno je pohvalno što su nas se setili”, rekla je Ivana.

Ivana Gabrić - Hemijsko-tehnološka škola
Ivana Gabrić - Hemijsko-tehnološka škola

U izuzetno jakoj konkurenciji, za đaka generacije Gimnazije “Svetozar Marković” izabran je učenik informatičkog smera Ognjen Tešić. Uz matematiku, iz koje je dva puta bio prvi i dva puta treći na republičkom takmičenju, jednom je osvojio drugo mesto, a dva puta treće mesto na republičkom takmičenju iz fizike, a takođe je i iz programiranja došao do državnog nivoa takmičenja.

Učestvovao je i na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, pohađao je seminar računarstva u Petnici i objavio tri stručna rada u časopisu “Tangenta” koji izdaje Društvo matematičara Srbije, te ne čudi što već tri godine dobija stipendiju Ministarstva prosvete za nadarene učenike. Ipak, ističe da mu je i ova nagrada značajna.

“Veoma mi znači zato što je ipak neko prepoznao moj rad, da nije ostao neprimećen. Znači mi i to što ljudi iz IT sektora shvataju da je važno obrazovanje, odnosno naše školovanje i da je to put ka sigurnom znaju i kasnijem zapošljavanju”, istakao je Ognjen.

Zbog postignutih uspeha, Ognjen je bez prijemnog ispita primljen na Matematički fakultet u Beogradu, gde je upisao smer Teorijska matematika i primene, a takođe je dobio i stipendiju za sve četiri godine na Računarskom fakultetu u prestonici Srbije, gde će istovremeno izučavati Računarske nauke.

“Nisam još siguran da li bih se vratio u Suboticu ili bih ostao u Beogradu, ali mislim da u Subotici ima jakih IT kompanija, gde bih mogao da napredujem u poslu. To mi se sviđa kod IT kompanija, što možemo da napredujemo na više pozicije i nije samo da se zaposlimo i radimo isto 40 godina do penzije, već možemo svojim zaslugama i uspesima da gradimo karijeru, ali svakako mislim da bi mi na oba mesta bilo odlično”, zaključuje Ognjen.

Ognjen Tešić - Gimnazija "Svetozar Marković"
Ognjen Tešić - Gimnazija "Svetozar Marković"

Ako umetnost definiše nečiji svet, onda je to zasigurno Katarina Ivanković Radaković, učenica generacije Muzičke škole, na smeru muzički saradnik-teoretičar. Osim što peva u horovima, svira klavir i glumi, Katarina poseduje i nenadmašno znanje iz teorije muzike u državi, budući da je tri godine zaredom bila prva na republičkom takmičenju, a dva puta prva i na međunarodnom takmičenju. Ništa manje znanja ne poseduje ni iz harmonije i solfeđa, iz kojih ima dve prve i dve druge nagrade na republičkim takmičenjima, ali ističe i da joj je ova nagrada Organizacije “IT Subotica 2030” veoma važna.

“Meni ova nagrada jako znači, zašto što se mnogo puta susrećemo s tim da nas, dobre đake, niko ni ne primećuje niti nas mnogo nagrađuje i da neko, ko nije povezan sa školom ili bilo čime sličnim, želi da nagradi i podrži naš trud, meni to stvarno znači”, rekla je Katarina.

Katarini je uz glumu, muzika uvek bila nešto što joj je pomagalo da se još više umetnički razvije, ali se između ove dve ljubavi u budućnosti opredelila za studije glume i lutkarstva u Osijeku, a ukoliko bi joj se pružila prilika, nakon školovanja u susednoj Hrvatskoj vratila bi se u Suboticu.

“Došla bih u Suboticu da radim u pozorištu, ali i da pokušam da osvestim naš grad da pozorište nije mrtvo i stvarno bih volela da pokažem ljudima da umetnost mnogo znači”, poručuje Katarina.

Katarina Ivanković Radaković - Muzička škola
Katarina Ivanković Radaković - Muzička škola

Uz Ivanu, Ognjena i Katarinu, kao “Učenici godine” nagrađeni su i Anita Agatić, učenica generacije Gimnazije “Deže Kostolanji”, Ivana Pećerić, učenica generacije Ekonomske škole “Bosa Milićević”, Kristian Šebek, učenik generacije Gimnazije “Svetozar Marković”, Miloš Popović, učenik generacije Tehničke škole “Ivan Sarić”, Petra Rajčić, učenica generacije Hemijsko-tehnološke škole, Reka Guljaš Oldal, učenica generacije Srednje medicinske škole, Sofija Marić, učenica generacije Politehničke škole, Žolt Tot, učenik generacije Tehničke škole “Ivan Sarić” i Sandra Pejatović, učenica generacije Srednje medicinske škole.