Učenik godine Krištof Nemet: “Nejednakosti se potiru učenjem o drugim kulturama” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenik godine Krištof Nemet: “Nejednakosti se potiru učenjem o drugim kulturama”

Krištof Nemet

Krištof Nemet je đak generacije Gimnazije “Svetozar Marković”, koji je završio Društveno-jezički smer. Za sebe kaže da je momak koji je oduvek želeo da zna više o svetu u kojem živi, što mu je na najbolji način pružila geografija.

“Mislim da je danas važno da gledamo sve globalno, da razmišljamo globalno i ne treba biti usmeren samo na jednu naciju, nego treba posmatrati svet kroz sve nacije. Važno je i da se razlike u društvu svedu na minimum, a to se postiže upoznavanjem drugih kultura. Kada upoznate neku kulturu i što više učite o drugim zemljama, osim što se nećete izgubiti u svetu, bićete tolerantniji i te neke nejednakosti koje postoje između ljudi i nacija, potiru se time što učite o nekoj kulturi i shvatate da smo svi zapravo jednaki”, objašnjava Krištof čemu ga je naučila geografija.

To znanje imao je prilike da pokaže na brojnim takmičenjima, od kojih je svakako najimpresivnija Evropska geografska olimpijada s koje se prošle i ove godine vratio sa bronzanom medaljom u rukama. Stigao je Krištof i do Svetske olimpijade, ali su mu poznanstva koja je ostvario na svim tim takmičenjima dragocenija od nagrada.

“Na republičkom takmičenju iz geografije sam upoznao mnogo vršnjaka i sa nekima sam još uvek u kontaktu. Tamo sam upoznao jednog momka iz Novog Pazara i on je islamske veroispovesti, ja sam katolik, a sa nama je bio još jedan momak pravoslavac. Bilo nam je zanimljvo da razgovaramo, pričali smo mnogo o kulturi i to mi je bio jako lep doživljaj”, kaže Krištof.

Kristof Nemet


Osim prema drugim kulturama, Krištof je otvoren i prema drugim jezicima, pa je tako do sada učio engleski, nemački i latinski, govori i srpski, ali ne zapostavlja ni maternji, mađarski jezik, iz kojeg se takođe takmičio i postizao uspehe kako na republičkom, tako i na međunarodnom nivou.

“Svaki jezik iza sebe ima neku logiku i smatram da je jako važno da prvo razumemo svoj jezik i da se tu snalažimo, u smislu da budemo sigurni u sve što govorimo i da smo pismeni. Ako dobro poznajemo svoj jezik, onda će nam biti lakše da učimo druge jezike”, ističe Krištof.

Krištof Nemet je jedan od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. U pogledu budućnosti, prevagnula je ljubav prema geografiji koju će studirati na Univerzitetu u Segedinu. Za sebe već ima desetogodišnji plan, koji podrazumeva da tokom studija na godinu dana ode u jednu državu i tamo se oproba, možda nauči još koji jezik, ali i da se sa svim tim znanjem i iskustvom jednog dana vrati u Suboticu.

“Suboticu 2030. godine želim da vidim kao grad koji je u top 10 gradova Vojvodine i da je prosperirala u kulturnom i ekonomskom smislu. Voleo bih i da te jezičke barijere, koje u Subotici postoje u srpskom i mađarskom jeziku, prestanu da postoje, a ja bih voleo da radim u nekoj međunarodnoj kompaniji u Srbiji, a najviše bih voleo da pišem za Nacionalnu geografiju”, poručuje Krištof.