Učenica godine Staša Stantić: “Praksa je značajna” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenica godine Staša Stantić: “Praksa je značajna”

Staša Stantić

Staša Stantić je učenica generacije Politehničke škole, koja pripada i prvoj generaciji učenika koji su završili smer Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Za ovaj smer se odlučila jer je želela da proba nešto novo i zato što joj je delovao perspektivno, a već posle prve godine se uverila da nije pogrešila.

 

“U početku smo najviše učili oblikovanje teksta i osnovne likovne forme, a godinu za godinom smo sve više gledali kako da to prenesemo na veb dizajn i internet oblikovanje. Ceo taj proces mi se jako svideo, zato što smo usput odlazili i u neke kompanije da gledamo kako to rade profesionalci i učili od njih, a kasnije su oni dolazili u školu da nas podučavaju tome i mislim da bez toga ovaj smer ne bi bio potpun da je taj praktičan deo izostao. To mi je bilo jako značajno”, kaže Staša.

Sve što bi naučila u školi, Staša je odmah želela i da primeni, te je u drugom razredu učestvovala na konkursu u izboru logotipa za projekat “Zaštita Palića i Ludaša” i pobedila, zbog čega se njen logo danas može videti na Paliću. Ova nagrada joj je poslužila kao vetar u leđa za dalje projekte, pa je tako napravila i plakat za Crveni krst, išla je na takmičenja iz engleskog jezika i savremenog plesa kojim se bavi od šeste godine, a sa drugaricom iz razreda Olgom Ljubisavljević je napravila aplikaciju “Otvoreni muzej” koja je osvojila prvu nagradu na Projektnoj nedelji u kategoriji Društveni angažman. 

“Osmislile smo aplikaciju za Suboticu pomoću koje se mogu skenirati kjuar kodovi na građevinama i na telefonu doći do audio sadržaja i tekstualnih zapisa o tim građevinama. Cilj nam je bio da mladima približimo istoriju Subotice i da se više zanimaju za to, jer mislim da su u našem gradu istorija i sve građevine koje nas okružuju predivne, a koje jedva da primećujemo dok šetamo gradom”, ističe Staša.

A prelepe građevine Staša je imala priliku da vidi i u Barseloni, gde je krajem prošle godine preko Erazmus programa bila na stručnoj praksi. Tamo je, zajedno sa najboljim učenicima iz svoje škole, provela tri nedelje radeći u jednoj firmi koja je usko vezana za njenu struku. 

Stasa Stantic


“Radila sam u firmi ‘My little Van Gogh’ i tamo sam kreirala sadržaje za njihove društvene mreže i sajt, pravila sam neke stop motion animacije, fotografisala proizvode i mislim da je to jako značajno. Naravno, lepo je videti Barselonu i sve te divne građevine i ljude koji inspirišu, ali raditi i videti kako je biti tamo kad nisi turista, buditi se rano ujutro i ići svaki dan na posao metroom, to mi je bilo jako lepo”, kaže Staša.

Staša Stantić je jedna od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Za dalje školovanje odabrala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, gde želi da upiše smer Novi likovni mediji, ali će nastaviti da se bavi veb dizajnom i digitalnom umetnošću, kao i da neguje crtanje i slikanje u kojima neizmerno uživa.

“Sebe bih 2030. godine volela da vidim sa završenim fakultetom, možda i masterom, ali i sa puno iskustva i putovanja iza sebe. Volela bih i da radim negde, možda u Subotici u nekoj IT kompaniji. Kada završim fakultet, mislim da bih mogla da se vratim i da baš ovde započnem prvi posao, jer mi je tu najprijatnije biti, volim Suboticu i nekako sam vezana za nju vezana. Mislim da je ovde baš lepo živeti jer je miran grad, za razliku od drugih, većih gradova u kojima je život užurbanji i nadam se da će u Subotici 2030. godine biti više mladih ljudi, kulturnih događaja i više volje za zabavom i stvaranjem novih ideja”, poručuje Staša.