Učenica godine Eržebet Tot: “Za sve što je potrebno pacijentu, tu je medicinska sestra” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenica godine Eržebet Tot: “Za sve što je potrebno pacijentu, tu je medicinska sestra”

Eržebet Tot

Eržebet Tot je učenica generacije Srednje medicinske škole, koja je završila smer Medicinska sestra-tehničar. Po uzoru na oca i sestru koji su u medicini, Eržebet je takođe izabrala da obuče beli mantil, za koji kaže da je potrebna ljubav, ali i balans između autoriteta i brige.

 

“Medicinska sestra vodi brigu o pacijentu, vodi računa o njegovoj higijeni i za sve što je potrebno pacijentu, tu je medicinska sestra, čak i više nego sam doktor. Mora da bude ljubazna, prijatna i empatična prema ljudima, ali i dovoljno suzdržana. Uvek mora da postoji određena doza strogoće, ali i brižnosti, da pacijenti znaju da je neko tu za njih”, kaže Eržebet.

Iako priznaje da nije očekivala da će biti učenica generacije, Eržebet ističe da joj je mnogo važnije znanje koje stoji iza te titule, a koje je rado proširivala i van škole.

Tako je u Odredu izviđača Bačke Topole, čiji je član od 2016. godine, pohađala sekciju prve pomoći, a danas kao vođa grupe obučava mlađe naraštaje u letnjim kampovima kako da se snalaze u prirodi, od paljenja vatre, pa do podizanja šatora. Imala je i priliku da sluša brojna predavanja i da putuje na izlete, od kojih ju je jedan odveo čak do Sjedinjenih Američkih Država.

Eržebet Tot


“Bila sam u letnjem kampu u Zapadnoj Virdžiniji 2019. godine i tamo sam provela dve nedelje. Celo to putovanje je bilo jedna velika avantura, tamo su boravili izviđači iz različitih država i sa drugih kontinetata, upoznala sam druge kulture i sam taj boravak tamo je bio poseban”, ističe Eržebet.

Eržebet Tot je jedna od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Jedna je od retkih koja će svoje obrazovanje da nastavi baš u Subotici i to na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, gde želi da upiše smer Strukovni nutricionista-dijetetičar.

“Mislim da ću se u tome lepo snaći i volela bih jednoga dana da imam svoj blog na nekoj onlajn platformi i da imam pacijente kojima ću, nakon što mi kažu kakav problem imaju, moći da napišem plan ishrane i na taj način pomognem. Odgovara mi i što je fakultet u Subotici, zato što sam privržena porodici i ne bih pristala da budem na dugi vremenski period odvojena od njih. Smatram da Subotica kao grad ima dosta prostora za napredak i volela bih 2030. godine da vidim da se razvija u pogledu zaštite životne sredine, pravilnog odlaganja otpada i drugih stvari koje mogu da poboljšaju kvalitet života, a za sebe bih želela da budem uspešna u pozivu koji sam odabrala”, poručuje Eržebet.