Učenica godine Anđela Lebović: “Prvo morate da naučite da šijete, a posle da maštate” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenica godine Anđela Lebović: “Prvo morate da naučite da šijete, a posle da maštate”

Andjela Lebovic

Anđela Lebović je učenica generacije Hemijsko-tehnološke škole, koja je završila smer Modelar odeće. Ovaj poziv joj je omogućio da spoji dve vrlo važne stvari, a to su kreativnost i korisnost.

 

“Oduvek sam bila kreativna duša i volela sam da se igram sa materijalima, da se oblačim, crtam, a s druge strane, ovo je zanat. Kada sam pre četiri godine upisivala, nisam bila sigurna da li ću imati mogućnosti i kakva će situacija biti za dalje školovanje. Ako ih bude, super, ali ako ne, imaću zanat u rukama i uvek ću moći nešto da otvorim ili negde da radim i to je jedan od razloga zašto sam upisala ovaj smer i nikada se nisam pokajala”, kaže Anđela.

Kod pravljenja odeće sve počinje od ideje, objašnjava Anđela, pa potom sledi dizajniranje, stručno-tehnička skica, osnovna konstrukcija, modelovanje i, na kraju, šivenje. Nema šta do sada nije sašila, od majica, suknji, pantalona, haljina i kombinezona za sebe, do kecelje za baku, sakoa za tatu i maturske haljine za sestru, na kojoj je deset sati ručno ušivala cvetove.

“Najviše volim da šijem elegantne stvari i to ručno, jer je ručno šivenje toliko opušteno, meditativno i jako mi prija, pa sve detalje koje mogu uvek biram da ručno šijem. Znala sam štiti i po 200, 300 metara ručno i presrećna sam dok to radim. Kada nešto volite, upustite svoju ličnost u taj svet i jednostavno uživate. Morate da znate kako to da volite i modu vidim kao jedan od načina da izrazim svoju potrebu za umetnošću, a da bude korisna i meni i drugima”, objašnjava Anđela.

Anđela je tokom školovanja postizala brojne uspehe na takmičenjima, kako na školskom, tako i na republičkom nivou, a jedan od najvećih je to što je ove godine preko konkursa Intervet organizacije bila među 11 učenika iz naše zemlje, a kao jedina iz oblasti tekstilstva, na stažiranju Francuskoj, gde je u Lionu radila u jednoj šivaoni za visoku modu.

Andjela Lebovic

 

“Žene koje rade u toj maloj šivaoni se bave uslužnim šivenjem za ‘haute couture’, odnosno visoku modu, a to znači da neki modni kreatori dolaze i donose unikatne stvari koju one šiju. Ne bave se serijskom proizvodnjom i tu ima jako mnogo ručnih radova, a posebno se traži preciznost. Radila sam mesec dana, redovno po osam sati, išla sam u fabrike materijala, salone venčanica i šila sam venčanice za neke veće brendove. Tamo nisam stekla toliko teorijskog znanja, koliko praktičnog, a to je u zanatu najvažnije. Jer, kod mode prvo morate da naučite da šijete, a posle možete da maštate”, ističe Anđela.

Anđela Lebović je jedna od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. U želji da nauči više o scenskim kostimima i haljinama koje su se nekada nosile na dvorovima, upisaće Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, a 2030. godine bi volela da ima svoj butik. 

“Volela bih da imam multifunkcionalni butik, da ima više stvari, više različitih segmenata. Volela bih imam svoj brend ili neku malu firmu koja ne mora da ima mnogo zaposlenih, ali da se tu vrti moj mali svet. Smatram da će Subotica 2030. godine, i iskreno se tome nadam, biti jedan od velikih i lepih gradova, i ako se to desi, to mi otvara više mogućnosti i voljna sam da se vratim. Ako ne, sačekaću još malo u Beogradu, pa ću možda posle da se vratim”, poručuje Anđela.