Učenica godine Ana Vojnić Tunić: “Volim ono što radim” | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Učenica godine Ana Vojnić Tunić: “Volim ono što radim”

Ana Vojnic Tunic

Ana Vojnić Tunić je učenica generacije Srednje medicinske škole, koja se protekle četiri godine školovala za medicinsku sestru-tehničara. Za nju, biti medicinski radnik nije posao koji se radi osam sati, već poziv koji se živi svakog dana i u svakoj prilici.

“Potrebno je strpljenje, humanost i da volimo ono što radimo. Mislim da se to najviše vidi u zdravstvu, jer kada neko radi ono što ne voli, onda se vidi drugačiji kontakt sa ljudima i kako postupaju. Mislim da svaki medicinski radnik treba da pomogne i van svog posla, koliko god može i koliko je u mogućnosti. Treba da gleda ljude empatično i shvati kako se oni osećaju, jer iako nama možda njihov problem nije najveći, njima jeste i to treba poštovati”, smatra Ana. 

Upravo je ove osobine Ana pokazala tokom svog školovanja, angažovanjem u brojnim vannastavnim aktivnostima. 

Dve godine je pohađala sekciju prve pomoći Crvenog krsta Subotice, a potom je naučeno prenosila učenicima nižih razreda. Učestvovala je i u preventivnim pregledima građana u centru grada povodom Svetskog dana medicinskih sestara, držala je seminar zdrave ishrane i fizičke aktivnosti i brojne druge prezentacije u školi, a oberučke je prihvatila ponudu da preko Crvenog krsta Subotice volontira na punktu za imunizaciju u Novoj opštini, gde je tri meseca radila sa građanima koji su dolazili da se vakcinišu protiv korona virusa.

“Tamo sam ostvarila taj kontakt sa ljudima i tad sam baš i zavolela medicinu. Jeste da je teško i da ima svakakvih ljudi i ne razumeju svi da mi tamo samo želimo da im pomognemo, ali mi je baš drago što sam to uradila, jer je to bilo jedno lepo iskustvo”, kaže Ana.

Sve to je Anu, uz dobre ocene, izdvojilo među njenim vršnjacima i opredelilo da baš ona ponese titulu učenice generacije, koju vidi kao krunu svog četvorogodišnjeg školovanja.

“Nikada nisam na to ciljala, već sam gledala da moj uspeh bude što bolji. Počastvovana sam i lep je osećaj, a osećam se uspešnije nego što sam mislila da ću se osećati i znači mi više nego što sam mislila da će mi značiti”, ističe Ana.

Ana Vojnić Tunić je jedna od 12 đaka generacije koje je organizacija “IT Subotica 2030” nagradila u okviru projekta “Učenici godine”. Svoje školovanje planira da nastavi na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, na osnovnim akademskim studijama medicine, a sebe 2030. godine vidi u tom gradu sa diplomom u rukama i na specijalizaciji anesteziologije ili pedijatrije, ali ne isključuje mogućnost ni da se vrati u Suboticu.

Ana Vojnic Tunic


“Suboticu 2030. godine definitivno vidim da se unapredila u odnosu na sad, jer se sada stvarno dosta radi na gradu, a to što će prevagnuti da li ću biti ovde ili tamo, jeste specijalizacija i gde se šta nudi. Volela bih da to bude Novi Sad, ali postoji mogućnost da se vratim u Suboticu i nije nešto što isključujem, ali će sve zavisiti od specijalizacije. Karijeru stavljam na prvo mesto i po tome ću odlučiti”, poručuje Ana.