Rts: Može li grad salaša i tamburaša da postane regionalni IT centar? | IT Subotica 2030 | #SuboticaHasIT Skip to main content

Rts: Može li grad salaša i tamburaša da postane regionalni IT centar?

subotica centar

Iako poznata po svojoj mirnoći, tamburašima i specifičnoj arhitekturi, Subotica pretenduje da dobije obeležje regionalnog IT centra.

Ovo je i cilj projekta „IT Subotica 2030” kojim subotičke IT firme i obrazovne ustanove žele da ojačaju IT zajednicu i obrazovanje u Subotici. Ovaj grad već ima preduslov za takve ambicije čemu svedoči i postajanje IT klastera koji okuplja oko 20 programerskih firmi u kojima oko 500 visokokvalifikovanih stručnjaka ima platu veću od 1.000 evra.

Projekat je, između ostalog, posledica svetskog trenda u kom IT eksperti beže u manje gradove, a velike kompanije svoje IT sektore premeštaju u mirnije krajeva kakva je i Subotica koja, pored obrazovanih programera, ima i fantastičnu prirodu i klimu.

Subotica svoju šansu vidi i u sve većim stopama rasta IT industrije u Srbiji koja sada beleži skoro 6% BDP-a i stvara sve više prilika za zaposlenje i ostanak u svojoj zemlji.

Subotičke IT firme daju svoj doprinos zaposlenju mladih kroz saradnju sa obrazovnim ustanovama i stipendiranje vrednih studenata koji svoju karijeru vide u oblasti informacionih tehnologija. Ovim podsticajem inicijativa „IT Subotica 2030” želi da ih motiviše da pokažu svoje znanje i trud kako bi obezbedili sebi dobre uslove rada i sticali iskustvo radom na velikim domaćim i inostranim projektima.

Projekat ima za cilj i da, angažovanjem na poboljšanju stanja životne sredine i organizovanjem zanimljivih društvenih i kulturnih događaja, učini Suboticu interesantnim i zdravim mestom za život mladih ljudi i porodica, pri čemu se uzda u podršku gradskih struktura.

Izvor: RTS